[...] i ok. 15-20% z tłuszczu. Co ciekawe głównym źródłem węgli dla nich jest kukurydza, tak krytykowana przez propagatorów low-carb. Źródła makroskładników to: węgle - kukurydza, fasola, warzywa i owoce, białko i tłuszcze - niewielkie ilości mięsa, ryby, jaja. Więc jest to typowa bogata w węglowodany dieta, z ograniczoną ilością tłuszczy (ograniczoną, [...]
Przeglądając forum widzę, że jednym z najczęściej wałkowanych tematów jest kwestia gainerów. Nie mówię już tutaj nawet o początkujących małolatach, którzy uważają wiaderko gainera za środek gwarantujący im 50 cm w łapie, ale także o doświadczonych forumowiczach polecających na lewo i prawo tą odżywkę jako uzupełnienie diety. Osobiście zaś uważam [...]
[...] i węglowodanów złożonych, a avokado i kokos zawierają tłuszcz - dlatego są one bardziej kaloryczne i należy je ograniczać w diecie. Ziemniaki i niektóre warzywa (groch, fasola, kukurydza) zawierają skrobię, a soja - tłuszcz (olej sojowy) dlatego należy je w jadłospisie stosować w ograniczonych ilościach. Stosowanie produktów zbożowych z [...]
[...] jest lepiej przyswajany (w 30 proc.) niż z roślin (w 10-13 proc.), ale ziarnko do ziarnka... Wapń mają warzywa zielone (brokuły, jarmuż, natka, kalarepa), strączkowe (soja i fasola), owoce (suszone figi). W swojej diecie zadbaj też o cynk (wątroba cielęca, mięso indyka, dynia), witaminy: K (zielone warzywa liściaste), C (papryka, pomarańcza, [...]
[...] VI Posiłek (PRZED TRENINGOWY) 16:00 100g ryżu + gotowana na parze pierś kurczaka (ok. 150-200gram) + warzywa (puszka kukurydzy z fasolą / groszku lub pomidory/marchewki/fasola/brokuły) 10 g oliwy z oliwek Trening siłowy lub aeroby (siłowy 3x w tygodniu, aeroby 3-4x w tygodniu) 17:00-19:00 I tu problem, bo na masie zawsze piłem po treningu [...]
[...] znajduje się w takich produktach, jak: chude, czerwone mięso, wątróbka, ryby, owoce morza (w szczególności śledzie i ostrygi), groch, orzechy, nasiona dyni, kakao, bób i fasola. Bogate w cynk są także nie łuskane ziarna zbóż, lecz jego przyswajanie jest znacznie utrudnione ze względu na obecność dużej ilości fitynianów znajdujących się w [...]
[...] z chudych źródeł ( ryby, soja, chuda wołowina, piersi z kurczaka lub indyka, chudy twaróg, chudy jogurt i chude mleko). * Jedz głównie węglowodany złożone ( fasola, brązowy ryż, soczewica, ziemniaki, kukurydza, płatki owsiane). * Od czasu do czasu odpuść sobie - nie wahaj się przed zjedzeniem kawałka pizzy podczas [...]
[...] VI Posiłek (PRZED TRENINGOWY) 16:00 100g ryżu + gotowana na parze pierś kurczaka (ok. 150-200gram) + warzywa (puszka kukurydzy z fasolą / groszku lub pomidory/marchewki/fasola/brokuły) 10 g oliwy z oliwek Trening siłowy lub aeroby (siłowy 3x w tygodniu, aeroby 3-4x w tygodniu) 17:00-19:00 I tu problem, bo na masie zawsze piłem po treningu [...]
[...] Jajecznica na masle z 2-3 jajek z papryka, pomidor z bazylia, kromka chleba zytniego lub razowego II sniadanie: 2 srednie pomidory, 5 lyzek twarogu, banan Obiad: Leczo z fasola, ryz dziki, surowka z marchewki i jablka Podwieczorek: 2 kromki chleba z maslem orzechowym Kolacja: makaron zytni, pomidory suszone i ser mozzarella Sniadanie: Kanapki [...]
Wśród głosów na temat stosowania diet odchudzających coraz częściej słychać pytania dotyczące tego, co zrobić żeby nie tylko nie stracić, ale nawet przybrać na wadze? W przeciwieństwie do diet odchudzających, gdzie najważniejsza jest utrata tłuszczu, w diecie na przyrost masy, największą uwagę przywiązuje się do rozwoju mięśni. Głównym elementem [...]
[...] nie zawierają wszystkich egzogennych aminokwasów. Poprzez odpowiednie skomponowanie posiłku, można uzyskać pożywienie zawierające wszystkie 9 egzogennych aminokwasów, np. fasola z ryżem, czy masło orzechowe na chlebie razowym. Dlatego też wegetarianie otrzymują wszystkie niezbędne, egzogenne, aminokwasy, dzięki łączeniu różnych [...]
[...] różnych niepełnowartościowych produktów np. fasoli z ryżem. Białko występuje w produktach: - Tłuste - mięso, tłuste ryby, jaja, ser żółty - Chude - tuńczyk, białko jaj, fasola, chudy ser, piersi z indyka i kurczaka Ważna rola białka w diecie zwykłych ludzi jest bezsprzeczna dla nas osób uprawiających sport białko jest jeszcze ważniejsze, [...]
[...] się z istniejącym problemem zdrowotnym. Bardzo często problem mogą chwilowo nasilić określone pokarmy. Szczególnie wiatropędne są warzywa kapustne i strączkowe (groch, fasola) a także niektóre owoce. Ale jest poważniejszy kłopot Zbyt częste oddawania wiatrów to jedynie połowa problemu. Często bardziej wstydliwym zjawiskiem jest ich [...]
[...] za spowolnienie reakcji, uczucie sytości po posiłku i wywołującej sen. L-tyrozyna znajduje się w produktach bogatych w białko, takich jak mięso, drób, owoce morza, fasola, soczewica. L-tyrozyna jest stymulatorem mózgu, natomiast L-tryptofan, który znajduje się w bananach, nasionach słonecznika, mleku działa obniżająco na sprawność [...]